Francúzsky najznámejší dezert - makrónky
Nový rok je už ten mesiac a pol tu. Dala som si chvíľkovú pauzu. Cez prázdniny som úplne oddychovala a po nich začalo skúškové obdobie. Už je našťastie ako tak po ňom, aj keď stále pribúdajú stále nové a nové testy.
Tento rok budeme pokračovať v článkoch podobných minuloročným, možno pribudnú nejaké aj beauty a fashion. Asi toľko k novým informáciam - o tom to som ale nechcela rozprávať.
Keďže milujeme koláče, zákusky a sladké rozhodla som sa, vám ukázať jeden z mojich obľúbených receptov. Recept je na francúzske najznámejšie koláčiky - makrónky. Vyzerajú perfektne, to musíte uznať - preto im určite neodoláte.
Tento recept je z Tchibo blogu - a keďže tam robia iba kávu, tak to budú kávové makrónky.
Pozerala som viacej receptov aj z obľúbenej Lidl cukrárne. Trošku nás to odradilo z dlhým čakaním (aj v tomto budete musieť, no menej) a obsahovalo to veľmi veľa cukru. Tie z Tchiba sme skúšali dvakrát. Prvýkrát boli duté, ale druhý raz sa nám podarili a boli naozaj vynikajúce. Takým dobrým typom je pobúchať plechom (jemne) na stôl, aby sa cesto vyrovnalo a nezostali hrudky alebo bublinky. Taktiež si dávajte pozor na gramáž - ak chcete aby Vám recept vyšiel musíte presne sledovať kroky napísané v recpete.
Pozerala som viacej receptov aj z obľúbenej Lidl cukrárne. Trošku nás to odradilo z dlhým čakaním (aj v tomto budete musieť, no menej) a obsahovalo to veľmi veľa cukru. Tie z Tchiba sme skúšali dvakrát. Prvýkrát boli duté, ale druhý raz sa nám podarili a boli naozaj vynikajúce. Takým dobrým typom je pobúchať plechom (jemne) na stôl, aby sa cesto vyrovnalo a nezostali hrudky alebo bublinky. Taktiež si dávajte pozor na gramáž - ak chcete aby Vám recept vyšiel musíte presne sledovať kroky napísané v recpete.
🍪🍪🍪
Potrebujeme:
- 110 g mandlovej múky
- 120 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička mletej zrnkovej kávy
- 2 velké bielky alebo 3 malé
- 100 g práškového cukru naviac
- 2x100g Lučina
- kakao
🍪🍪🍪
Postup:
- Na plech dáme papier na pečenie, na ktoré si dopredu naznačíme kolieska s priemerom 3 - 4 cm. Necháme medzi nimi rozstupy, aby sa makrónky nespojili.
- Rozohrejeme si rúru na 180°
- V mixéri pomelieme mandle, cukor a kávu, aby sa pekne spojili a zjemnili. Potom v mise vyšľaháme bielky, až z nich vznikne sneh, a po lyžiciach do snehu pridáme 100 g cukru.
- Keď začne sneh tuhnúť, môžeme začať pridávať suché ingrediencie Cez sitko preosejeme múku, pridáme ju k snehu a veľmi opatrne ju doň zamiešame. Nesmieme priveľmi miešať, inak by makrónky neboli nadýchané. Najlepšie je miešať vareškou pomyselné osmičky.
- Cukrárske vrecúško naplníme cestom a na plech z neho vytlačíme makrónky podľa načrtnutej šablóny, aby všetky boli rovnako veľké. Ak nie sú rovné, môžeme ich navlhčeným prstom uhladiť. Necháme ich odstáť aspoň 1 hodinu. Dáme do rúry a 10 až 15 min na max. 150°C. Pečieme.
- Po vybratí z rúry necháme makrónky vychladnúť, až potom ich vezmeme z plechu. Medzitým si pripravíme náplň z Lučiny a kakaa podľa našej chuti. Plnkou potrieme jednu makrónku a druhú k nej priložíme. Plnku som nesladila, makrónky sú sladké dosť a kyslastá plnka ich sladkú chuť skvele doplní.
Komentáre