Návrat do minulosti v Bratislave


Koncom Júna sme sa rozhodli, že pôjdeme do Bratislavy. No nebolo to len tak. Totižto v Bratislave bola Korunovácia Márie Terézie. Každý rok je korunovácia niekoho iného. Je to ako keby vrátenie sa do histórie, kde ľudia vidia aký bol postup korunovácie a čo sa ešte dialo.

Na začiatku sme sa ale zastavili v záhrade prezidentského paláca - Grasalkovičov palác. Prešli sme to rýchlo. Boli sme hladní a aby sme sa vôbec stihli najesť :) Boli tam preliezačky pre deti, samozrejme kvety a záhony, ale aj sad stromov. No nie len taký sad. Totižto pod každým stromom bola skala a do každej skaly bolo vyryté, kto tento strom zasadil. Väčšinou - vždy - tam boli prezidenti z rôznych krajín a štátov.

Sad stromov, ktorí zasadili prezidenti z iných štátov

Záhrada pri Graselkovičovom paláci

Ako som už hovorila išli sme sa najesť. Našou zastávkou bola reštaurácia Primi, kde fakt perfektne varili. Dali sme si cestoviny - talianska kuchyňa. Mali vlastný magazín, kde okrem jedálneho lístka boli články a podobne. Na pitie som si dala limonádu s grepom a pomarančom - recept na ňu bude čoskoro v ďalšom príspevku. Snažila som sa to nejako naaranžovať. Sledujte:





Potom, ako sme sa najedli, čakali sme pred Michalskou bránou. No, čakali sme na sprievod novej kráľovnej. Áno, tu sme sa premiestnili do minulosti. Tu sa to začalo. Sledujte fotky:



Na tejto fotke hore je Mária Terézia.. Stihla som ju odfotiť aj keď to išlo rýchlo. Išli sme za nimi na Hlavné námestie. Boli tam biele stoličky a veľká premietacia obrazovka. Keďže sa to premietalo na pódiu, a tam, kde boli stoličky pálilo slnko, sedeli sme na krajoch pódia. Bolo tam trochu horšie vidieť - pixely. A to bol najmenší problém - pozdravujem tetu, ktorá stále frflala, že nevidí a komentovala, aký sú ľudia strašní a podobne.. 


Budúca kráľovná bola v Jezuitskom kostole. Vstup do kostola bol 25 euro tak sme boli vonku. ,,Hrali" tam celý obrat. Na konci tam jeden dobrý ujo nechcel byť tak nám nechal lístok - v tom super chládku sme tam boli päť minút. Akurát vychádzali.



Na pódiu vyslovila nejaké sprisahanie, ak keď skončila všetci kričali Vivat! s šašom. Kráľovná pasovala rytierov a potom si na koni ,,vykračovala" na námestie kde dali nie tak skrytú reklamu na víno.. niečo o tom obkecávali, že toto víno bude na ich kráľovskom dvore a tak. My sme túto časť vynechali a išli sme na zmrzku. Neodfotila som si ju - teda, myslím tú zmrzlináreň - ale myslím, že to bola Zmrzlináreň Koun. Jeden kopček stál 1,20e. Už z tej ceny je vidieť, že to je dobré. Samozrejme pri 2 kopčekoch sa cena nebola dvojnásobná. 

Nakúpiť ste si mohli na trhu medzi ulicami Jesenského-Gorkého. Piekli tam vola, boli tam rôzny ľudia tiež z Talianska, ktorý predávali syry alebo keramiku. Prechádzali sa tam aj tí, ktorý boli súčasťou korunovácie. Rôzne dámy, cisári ale nikde som nevidela Máriu Teréziu. 

Okrem korunovácie sme sa tiež zastavili v obchode Bon manufactory, kde predávali aj vyrábali karamelové cukríky. Ukazovali celý proces. Rozpustený karamel zafarbili, a potom s tou hmotou robili ako s plastelínou. Boli tam rôzne príchute, že vraj bez farbív (iba s prírodnými), čomu by som aj verila - však som to videla, ako to vyrábali. Okrem toho tam predávali rôzne keramické flašky na mydlo, kvetiny, náramky, náhrdelníky, náušnice, dokonca tam mali aj domčeky zo farebného skla.. všetko čo si viete z bižutérie a dekorácii predstaviť. Dolu na obrázku vyrábali smajlíkov. To je len ten karamel, teda.. oukej - sledujte:







Aj sme si kúpili nejaké.. nevedeli sme sa rozhodnúť tak sme si zobrali mix smajlov s rôznymi príchuťami.



..nakoniec, keď sme išli domov sme stretli Máriu Teréziu a máme aj fotku :)

A tak sme išli normálne domov - unavený.  Bol to super deň. Ak si chcete pozrieť dopodrobna program, tak kliknite tu. Bude to aj určite budúci rok, len iný kráľ/kráľovná sa bude korunovať.

Toto určite nie je posledný blog z Bratislavy. O dva týždne sme totižto boli.. no nabudúce :)

Tak sa majte pekne.. vidíme sa!




MÁRIA TERÉZIA
Narodenie 13.máj 1717 - Viedeň, Rakúsko
Úmrtie     29.november 1780 Viedeň, Rakúsko
Manžel     František I.
Deti         Jozef II. +15
Rodičia    Karol VI a Alžbeta Kristína Brunšvicko-Wolfenbutellská



Instagram
@laurencelaukojd
@lloutline

Snapchat
itslaurence

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Vynikajúci recept: Bataty s tuniakom.

Denník..

Francúzsky najznámejší dezert - makrónky